Министерството на отбраната на Тайван обвини Китай в събота, че заплашва

...
Министерството на отбраната на Тайван обвини Китай в събота, че заплашва
Коментари Харесай

Тайван разглежда китайските балони като психологическа война преди изборите

Министерството на защитата на Тайван упрекна Китай в събота, че заплашва сигурността на въздушното пространство и води психическа война против жителите на острова с поток от балони, забелязани покрай или над острова, дни преди основни тайвански избори, предава " Ройтерс ".

Потенциалът Китай да употребява балони за шпиониране се трансформира в световен проблем през февруари, когато Съединените щати смъкнаха китайски балон за наблюдаване. Китай сподели, че балонът има цивилно и метеорологическо предназначение и инцидентно се е отклонил.

Тайван е в нараснала подготвеност за китайска военна и политическа активност преди президентските и парламентарни избори на 13 януари. В него се споделя, че Китай упражнява боен и стопански напън в опит да се намеси в изборите.

Китай гледа на острова като на своя територия, изказване, което държавното управление на Тайван отхвърля.

От предишния месец насам тайванското министерство на защитата заяви за няколко случая на прехвръкване на китайски балони над сензитивния Тайвански проток. Според обявеното тази седмица няколко балона са прелетели над остров Тайван близо до огромни военновъздушни бази.

В изказване от събота министерството сподели, че балоните са " сериозна опасност " за сигурността на интернационалната авиация, като се имат поради траекториите им на полет.

" Ние също по този начин осъждаме пренебрежението на китайските комунисти към сигурността на въздушното пространство и тяхното неуважение към сигурността на пасажерите през Тайванския проток и интернационалните полети ", се споделя в известието.

Министерството сподели, че анализът му е, че балоните са част от тактиката на Китай за " сивата зона " против Тайван  " в опит да използва психологическа война, с цел да повлияе на морала на нашите хора ".

Съобщението беше по-силно от предходните изказвания на Тайван, че балоните наподобяват най-вече за наблюдаване на времето, движени от преобладаващите ветрове по това време на годината.

Министерството на защитата на Китай предходната седмица отказа да разяснява балоните на месечна конференция.

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те, претендентът за президент на ръководещата Демократическа прогресивна партия, сподели на предизборно събитие в събота, че Китай употребява своите военни кораби, бойни самолети и подправени вести, с цел да " раздели Тайван ".

" Призовавам всички ви с вашите свещени гласове да кажете на света, че Тайван няма да се съобщи на властнически режим, а ще продължи да избира демокрацията и свободата ", сподели Лай, съгласно предизборния му екип.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР